O wzdęciach bez zadęcia Czyli wszystko, co warto wiedzieć
na temat wzdęć... i nie tylko.
na temat wzdęć... i nie tylko.
Definicja medyczna określa wzdęcie jako subiektywne uczucie rozdęcia jelit przez gazy jelitowe. Inne nazwy tej przypadłości, to bębnica, gazy, wiatry. Najczęstsze objawy wzdęć i nadmiernych gazów w jelitach, opisywane przez osoby cierpiące na ten problem, to: uczucie dyskomfortu i pełności w jamie brzusznej, głośne przelewanie się treści pokarmowej, a czasami nawet ból.
Częste wzdęcia oraz nadmierne gazy w jelitach sprawiają kłopoty każdemu człowiekowi, niezależnie od wieku, stylu życia czy sytuacji zdrowotnej.1
Wzdęcia powodują nadmierne gazy jelitowe zgromadzone naturalnie w organizmie. U zdrowego człowieka w przewodzie pokarmowym mieści się bezustannie pomiędzy 150 a 200 ml gazów. Głównie są to: azot (11–92%), tlen (0–11%), dwutlenek węgla (3–54%), wodór (0–86%), metan (0–86%) a także inne, np. lotne kwasy organiczne i siarkowodór (0–1%). Organizm usuwa je poprzez układ oddechowy, dyfuzję do krwi, zużycie bakteryjne i wydalanie. Ok. 600–1400 ml tych gazów na dobę wydostaje się na zewnątrz gdy nam się… odbija.
Drogą ewakuacji przez odbyt w czasie doby jest usuwane regularnie ok. 476 –1491 ml gazów. W przypadku ludzi mających problemy z przewodem pokarmowym liczby te zwiększają się.2
Częste wzdęcia są jednym z najczęstszych objawów ze strony przewodu pokarmowego zgłaszanych podczas wizyt lekarskich. Skala tego problemu nie jest do końca ustalona. Z jednej strony wzdęcia ukrywa się jako problem wstydliwy, z drugiej – pomijane są przez pacjentów i lekarzy jako mało istotny objaw. Chociaż lekarze nie są do końca zgodni, co jest przyczyną wzdęć, na liście rzeczy, które im „sprzyjają” wymieniają między innymi: złą dietę, brak ruchu, choroby przewodu pokarmowego i metaboliczne, działania niepożądane rozmaitych leków czy przyczyny psychogenne, jak np. nawykowe zaparcia, silny stres. Często źródłem dolegliwości w przypadku wzdęć jest też ich świadome zatrzymywanie. Dzieje się tak często z… przyczyn kulturowych. Po prostu – nauczeni jesteśmy, że w towarzystwie nie wypada „puszczać wiatrów”.3
Aby przeciwdziałać częstym gazom i wzdęciom, należy przede wszystkim zająć się ich przyczynami. Na początek należy zmienić dietę i styl życia. Specjaliści zalecają ograniczenie spożywania pokarmów, które stymulują powstawanie gazów, takich jak fasola, kapusta czy surowa cebula. Należy unikać również ostrych dań, a także pokarmów ciężkich i smażonych. Posiłki należy spożywać bez pośpiechu, w bezstresowej atmosferze. Osoby mające kłopoty z trawieniem powinny spożywać również często przyprawy i zioła, które wpływają na prawidłową perystaltykę jelit, jak m.in. koper włoski, imbir, mięta, rumianek czy liście laurowe. W radzeniu sobie ze wzdęciami i gazami pomocny może być również symetykon – substancja czynna Espumisanu®, stabilny powierzchniowo czynny polidimetylosiloksan. Zmniejsza on napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu zawartych w masach pokarmowych i w śluzie przewodu pokarmowego, powodując ich pękanie. Gazy w jelitach uwolnione w ten sposób są łatwiej wchłaniane lub usuwane z organizmu.4
Szacuje się, że w Polsce około 0,8–1,0 miliona osób kierowanych na badanie USG narządów jamy brzusznej wymaga powtórnego badania w związku z dużą ilością gazów w żołądku i jelitach5. Aby je wyeliminować, badacze zalecają podawanie środka odgazowującego np. Espumisanu®, który skutecznie rozbija nagromadzone pęcherzyki gazu i znacząco poprawia widoczność narządów jamy brzusznej w badaniu USG.6
Espumisan® jest od lat niekwestionowanym liderem wśród leków na wzdęcia wciąż najchętniej wybieranym przez Polaków. Więcej niż co drugie kupione w Polsce opakowanie leku na wzdęcia to Espumisan®!7